Στην Κουζίνα: Ρεβίθια σούπα λεμονάτα UPDATED

22/1/2017 

Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να βελτιωθούμε;;; Τα ρεβίθια μας λοιπόν ... αναβαθμίστηκαν! ;)

Για χρόνια οι φακές ήταν το αγαπημένο μου όσπριο και το πιο πολυμαγειρεμένο στο σπίτι μου. Από τότε που ανακάλυψα τα ρεβίθια όμως, πήραν την πρώτη θέση στην προτίμησή μου. Είτε απολαμβάνοντάς τα σε σαλάτα, είτε ψημένα στο φούρνο (έρχεται προσεχώς), είτε μαγειρεμένα με την κλασική συνταγή, είναι ποια ένα από τα φαγητά που χαίρομαι να βρίσκω στο τραπέζι. Άλλωστε τα ρεβίθια αποτελούν μία μεγάλη πηγή θρεπτικών συστατικών. Οι πρωτεΐνες τους, οι βιταμίνες Α, Β, αλλά και οι φυτικές ίνες, οι υδατάνθρακες, το ασβέστιο, το σίδηρο και όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που διαθέτουν μας επιβάλλουν να τα τοποθετούμε στις πρώτες διατροφικές επιλογές μας. Μαζί με το λεμονάκι που αποδεσμεύει το σίδηρο, για να το "δεσμεύσει" το σώμα μας, εμείς ήδη απολαύσαμε τα ρεβιθάκια μας. Εσείς;

Υλικά:
500 γρ. ρεβύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3/4 περίπου από την κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
πιπέρι, αλάτι

Για το χυλό
1 μεγάλο λεμόνι
2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
ζωμός από το φαγητό

Εκτέλεση
Βάζουμε τα ρεβίθια να μουσκέψουν από την προηγούμενη μέρα σε ένα μπολ. Θα τα αφήσουμε πολλές ώρες (24 ώρες) προκειμένου να αποφύγουμε τη σόδα από το φαγητό μας. Η μη προσθήκη σόδας βέβαια απαιτεί περισσότερο χρόνο ψησίματος, αλλά το προτιμούμε, προκειμένου να λάβουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες των οσπρίων μας.

Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε με νερό στην κατσαρόλα για να βράσουν.

Όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό μας, ξεκινάμε και εμείς το ξάφρισμά του. Συνεχίζουμε μέχρι ότου καθαρίσει το νερό (όσο γίνεται περισσότερο).


Μόλις ολοκληρώσουμε το ξάφρισμα προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο, χαράζοντας ένα σταυρό πάνω του, το λάδι, το φύλλο δάφνης και το πιπέρι. Το αλάτι το αφήνουμε για λίγο πριν το τέλος.


Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία της κουζίνας στο 2 ή 3 και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για αρκετές ώρες. Για να είστε σίγουροι/ες προτιμήστε να τα δοκιμάσετε. Αν δεν έχουν μαλακώσει αρκετά, αφήστε τα περισσότερο χρόνο.


Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και ξεκινάμε με την ετοιμασία του χυλού μας. Βάζουμε σε ένα μπολ το λεμόνι και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε σταδιακά ζουμί από το φαγητό και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν ολοκληρώσουμε, περιχύνουμε το φαγητό μας και ανακατεύουμε καλά, για να δέσει.

Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστό. 

Tips
Μπορείτε να προσθέσετε ακόμα 1/2 ή 1 λεμόνι, αν σας αρέσει.
Το φαγητό είναι εξίσου νόστιμο και λιγότερο ζεστό, οπότε δεν θα είναι δύσκολο να το προτιμήσετε το καλοκαίρι.


Down Time

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...