Γιατί πρέπει να μετράμε την πίεση και στα δύο χέρια

17/04/2016

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δύο χέρια, διότι αν υπάρχει διαφορά στις μετρήσεις μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 3.000 εθελοντές ανακάλυψαν πως διαφορά κατά μόλις 5 mmHg (ή κατά 0,5 βαθμό όπως θα λέγαμε στην χώρα μας) συνοδεύεται από σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο μέσα στην επόμενη οκταετία.

Η σύσταση αυτή δεν αφορά μόνο όσους ήδη έχουν διαγνωστεί με υπέρταση και οι οποίοι ούτως ή άλλως πρέπει να μετρούν την πίεση και στα δύο χέρια, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά και τους υγιείς ανθρώπους, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής» (BJGP), οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση μεταξύ των χεριών σχετίζονται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα στους πάσχοντες από αγγειακή νόσο ή σε όσους διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, επειδή μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρή στένωση σε κάποια αρτηρία που βρίσκεται στη μία πλευρά του σώματος.

Εντούτοις έως τώρα δεν υπήρχαν ανάλογα στοιχεία για τον γενικό πληθυσμό και αυτό ακριβώς το κενό θέλησαν να καλύψουν με τη μελέτη τους.

Έτσι επιστράτευσαν 3.350 εθελοντές, ηλικίας 50 έως 75 ετών, από τη Σκωτία οι οποίοι ήσαν υγιείς, δεν είχαν συμπτώματα στεφανιαίας νόσου αλλά ήταν πιθανό να την εκδηλώσουν επειδή είχαν αυξημένη πίεση στους αστραγάλους τους.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, το 60% των εθελοντών είχαν διαφορά έως 5 mmHg μεταξύ των χεριών ενώ αρκετοί είχαν μεγαλύτερη.

«Οι ισχύουσες οδηγίες συνιστούν μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια κατά την αξιολόγηση ασθενών με υπέρταση, αλλά πολλοί γιατροί δεν ακολουθούν αυτή τη σύσταση λόγω ελλείψεως χρόνου ή ενημέρωσης», δήλωσε ο δρ Κρις Κλαρκ, λέκτορας Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Και συνέχισε: «Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία να γίνεται ταυτοχρόνως η μέτρηση ώστε να εντοπίζεται τυχόν διαφορά. Ακόμα, όμως, κι αν μετρηθεί το ένα χέρι μετά το άλλο και γίνουν δύο μετρήσεις, είναι εφικτό να εντοπιστούν όσοι έχουν διαφορά στις μετρήσεις».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Τζέρεμυ Πήρσον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) σχολίασε ότι έως τώρα η διαφορά στις μετρήσεις των δύο χεριών σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου στους ήδη πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο ή σε όσους κινδύνευαν πάρα πολύ να την εκδηλώσουν.

Η νέα μελέτη, όμως, «υποδηλώνει ότι αυξημένο κίνδυνο ενδεχομένως αντιμετωπίζουν και τα άτομα δίχως εγκαταστημένη καρδιοπάθεια», είπε. Επομένως, «κατά την αξιολόγηση της υπέρτασης καλό είναι να μετριέται η πίεση και στα δύο χέρια, ανεξαρτήτως ιατρικού ιστορικού».

Τι είναι η πίεση στους αστραγάλους

Η μέτρηση της συστολικής πίεσης (σ.σ. είναι η «μεγάλη πίεση») στον αστράγαλο από τον γιατρό και η διαίρεσή της με την πίεση στο μπράτσο παρέχουν τον επονομαζόμενο σφυροβραχιόνιο δείκτη.

Ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται ευρέως για να προσδιοριστεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος που διατρέχει ένας άνθρωπος, καθώς και για τη διάγνωση της περιφερειακής αρτηριακής νόσου των κάτω άκρων (δηλαδή των στενώσεων ή αποφράξεων των αιμοφόρων αγγείων στα πόδια).

Όταν το πηλίκο είναι χαμηλό, υποδηλώνει αγγειακό πρόβλημα στα πόδια, αυξημένο κίνδυνο κυκλοφορικών προβλημάτων και πιθανώς αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, σύμφωνα με ειδικούς από την Κλινική Μάγιο, στη Μινεσότα.

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...