Στην κουζίνα: Κοκκινιστοί χοχλιοί με κολοκυθάκια και πατάτες


Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με ένα από τα αγαπημένα φαγητά της κρητικής κουζίνας, τους χοχλιούς! Οι χοχλιοί ή αλλιώς σαλιγκάρια ανήκουν στους πολύ αγαπητούς μεζέδες των Κρητικών.
Στο νησί οι κάτοικοι τους μαγειρεύουν μπουμπουριστούς, με χόνδρο, ή με πατάτες και κολοκυθάκια! Στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως, ο κόσμος συχνά είναι περισσότερο επιφυλακτικός με το πόσο γευστικό μπορεί να είναι ένα φαγητό με σαλιγκάρια. Εμείς όμως εδώ σας προτείνουμε να τους δοκιμάσετε... δε θα χάσετε! 

Να θυμάστε ότι χοχλιούς μπορείτε να μαζέψετε σε πολλές περιοχές της Κρήτης αλλά και να τους μαγειρέψετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Σήμερα προτείνουμε να τους ψήσετε στην κατσαρόλα με ντομάτα, κολοκυθάκια και πατάτες. 

Υλικά (για 3 άτομα):

500 γρ. χοχλιοί
2 κρεμμυδάκια
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
6 μικρά και λεπτά κολοκυθάκια
3 μεγάλες πατάτες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εναλλακτικά:
και σκόρδο

Προεργασία - Καθαρισμός χοχλιών:

Πριν να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα των χοχλιών θα πρέπει να τους έχουμε πλύνει και να τους έχουμε καθαρίσει πολύ καλά. Αυτό γίνεται με το να τους βράσουμε και να τους ξαφρίσουμε 2- 3 φορές μέχρι να καθαρίσουν πλήρως, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό. Με ένα μαχαιράκι μπορούμε να αφαιρέσουμε προσεκτικά, αφού τους έχουμε βράσει μία φορά ώστε να μαλακώσουν, το σάλιο που αφήνει ο χοχλιός πάνω στο καβούκι του. Επειδή αυτή η διαδικασία είναι μπελαλίδικη και κουραστική, καλό είναι να το κάνουμε μία φορά και να βάζουμε σε σακουλάκια τους χοχλιούς μας στην κατάψυξη, έτσι ώστε όποτε θέλουμε να κάνουμε μία συνταγή να τους βγάζουμε από αυτήν έτοιμους και να μη χρονοτριβούμε.


Συνταγή:

1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να τα τσιγαρίσουμε. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι 

2. Αφού ψηθούν ελαφρώς και πριν κοκκινίσουν τα κρεμμύδια ρίχνουμε τις ντομάτες που τις έχουμε περάσει από το μπλέντερ. Αφήνουμε να ψηθεί πολύ λίγο σε μέτρια φωτιά. 3-4 λεπτά είναι αρκετά.

3. Προσθέτουμε τους χοχλιούς και τους αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 15 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό οι χοχλιοί θα ρουφήξουν τη γεύση της σάλτσας και θα είναι πιο πικάντικο το φαγητό μας στο τέλος. 

4. Αφαιρούμε τους χοχλιούς με μία κουτάλα και τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος για να τους βάλουμε ξανά στο φαΐ μας στο τέλος.

5. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και τα κολοκύθια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας. Αλατίζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 30 λεπτά. 

6. Ρίχνουμε ξανά τους χοχλιούς στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο φαγητό μας. Αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 10 λεπτά ακόμα.

Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε...


Μερικά tips

1. Να θυμάστε ότι το φαγητό μας (πατάτες και κολοκυθάκια και στη συνέχεια και οι χοχλιοί) είναι προτιμότερο να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά (4/10). Το φαΐ θα ψηθεί ομοιόμορφα και δε θα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό . 

2. Αποφύγετε να χρησιμοποιείται συχνά κουτάλα για να ανακατεύετε το φαγητό σας. Τα κολοκυθάκια και οι πατάτες θα σπάσουν και η εικόνα του τελικού σας πιάτου δε θα είναι η καλύτερη.

3. Αν θέλετε μπορείτε μαζί με το κρεμμύδι να προσθέσετε και λίγο σκόρδο! Λίγο όμως, μη το παρακάνετε. 

Down Time
http://downtimeforyou.blogspot.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...