6 απαντήσεις για τα ψηλά τακούνια

Αν και είναι από τα πιο αγαπημένα γυναικεία αξεσουάρ, θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές βλάβες των ποδιών και όχι μόνο.

Τι προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στα πόδια;
• Τα δάκτυλα στραγγαλίζονται και σπρώχνονται μπροστά.
• Το μεγάλο δάκτυλο υπερχρησιμοποιείται και φορτίζεται λάθος. 
• Τα μετατάρσια παίρνουν το ρόλο του υποστηρικτή και κάνουν όλη τη δουλειά μόνα τους.
•  Το υπόλοιπο πέλμα στηρίζεται στην πολλή μικρή βάση του τακουνιού και έτσι φθείρεται πρόωρα και πονά συνεχώς. Επίσης το πέλμα είναι ασταθές και παρουσιάζονται κάλοι και επώδυνες παραμορφώσεις.
• Το βάρος πέφτει μπροστά και ο άξονας της στήριξης του σώματος μετατοπίζεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και διάστρεμμα της  ποδοκνημικής,/αστράγαλου.


Επηρεάζονται και άλλα σημεία του σώματος;
Δυστυχώς τα ψηλοτάκουνα παπούτσια όσο κομψά και όμορφα κι αν φαίνονται δεν επιτρέπουν την καλή μηχανική και στάση ούτε του πέλματος αλλά ούτε και του σώματος. Έτσι επηρεάζουν τη μέση και τα γόνατα ενώ οι χόνδροι φθείρονται λόγω τριβής και μη σωστής θέσης της επιγονατίδας κατά τη βάδιση. Το μήκος του Αχίλλειου τένοντα αλλάζει λόγω της χρόνιας ανύψωσης της πτέρνας  ενώ πολλές φορές επηρεάζονται ακόμα και ο αυχένας και τα ισχία.
Πότε δημιουργούν πρόβλημα;
Πάντοτε. Απλά η επιδείνωση σε κάποιους ανθρώπους είναι ταχύτερη, ενώ όταν υπάρχει προδιάθεση/κληρονομικότητα αυξάνεται και η πιθανότητα να επιδεινωθούν οι καταστάσεις ή να δημιουργηθούν πρόωρα.
Κάποιες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες;
Οι γυναίκες με αστάθεια, κακή ισορροπία και αυξημένο βάρος καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες πτώσης. Επίσης γυναίκες με διαβήτη και αγγειακά προβλήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών από τον στραγγαλισμό των δακτύλων, τον ερεθισμό του δέρματος και την διαμόρφωση κάλων.
Από ποια ηλικία συνήθως εμφανίζονται προβλήματα;
Τα προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν από νωρίς και να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου και με παρατεταμένη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχονται τα πέλματα από νεαρή ηλικία, να διορθώνονται και να στηρίζονται τα πόδια σωστά καθώς και να υπάρχει σωστή συμβουλευτική για πρόληψη από τους ειδικούς. 
Υπάρχουν τακούνια λιγότερο «επικίνδυνα»;
Το φαρδύ πεντάποντο σε συνδυασμό με ευρύχωρο μπροστινό τμήμα του υποδήματος προσφέρει  καλή βάση στήριξης και χρήση σχεδόν όλου του πέλματος.
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...