15 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας


Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν αναφέρει σε μήνυμα του, για το νόημα της ημέρας.

" Την περασμένη χρονιά συνέβησαν γεγονότα στην ιστορία της Δημοκρατίας. Μια ιστορία που εξακολουθεί να γράφεται από ανθρώπους που λαχταρούν για αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα, που θέλουν να δοθεί ένα τέλος στη διαφθορά, που επιθυμούν να έχουν λόγο για το μέλλον τους, για τη δουλειά, τη δικαιοσύνη και τη δίκαιη κατανομή της πολιτικής εξουσίας.


Η ιστορία τους ξεκινάει τώρα. Οι δημοκρατίες δεν γεννήθηκαν σε μια νύχτα, ούτε χτίστηκαν μέσα σε ένα χρόνο ή μετά από μια δύο εκλογές. Απαιτούν διαρκή και επίπονη εργασία.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι πραγματικές. Οι άνθρωποι δεν θέλουν απολυταρχία με ανθρώπινο πρόσωπο. Θέλουν έναν ενάρετο κύκλο δικαιωμάτων και ευκαιριών σε ένα κράτος δικαίου, μια ζωντανή κοινωνία πολιτών και έναν επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα, που να υποστηρίζεται από αποτελεσματικούς και υπεύθυνους κρατικούς θεσμούς

Ο διάλογος χωρίς αποκλεισμούς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Η ποικιλομορφία είναι δύναμη. Πρέπει να εργαστούμε για να προωθήσουμε τον πλουραλισμό και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των ευάλωτων. Οι γυναίκες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού μέλλοντος. Έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των κινημάτων για αλλαγή. Έχουν δικαίωμα να έχουν ουσιαστικό λόγο στη διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων.

Οι φωνές των νέων πρέπει επίσης να ακουστούν. Οι ισχυρές δημογραφικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο καθιστούν αυτή την ανάγκη επιβεβλημένη. Όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσοίωνες προοπτικές και αδιάφορες κυβερνήσεις, οι νέοι δρουν μόνοι τους για να διεκδικήσουν το μέλλον τους.

Η εκπαίδευση για τη δημοκρατία, το θέμα του φετινού εορτασμού. είναι απαραίτητη για την μακροπρόθεσμη επιτυχία. Είναι απαραίτητη ώστε όλοι οι πολίτες σε όλες τις χώρες, σε δημοκρατίες νέες και παλιές, καθιερωμένες ή εύθραυστες, να κατανοήσουν πλήρως τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο σε χώρες που έχουν κάνει πρόσφατα δημοκρατικά βήματα, έτσι ώστε η πρόοδος που θα σημειωθεί να μην διαλυθεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να συνεργαστούν με τους εταίρους για την ανάπτυξη παγκόσμιων και τοπικών πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν την εκπαίδευση για τη δημοκρατία ως αναπόσπαστο μέλος όλων των πρωτοβουλιών εκπαίδευσης και ως συστατικό των μακροπρόθεσμων στρατηγικών διακυβέρνησης. Ας οικοδομήσουμε, λοιπόν, εταιρικές σχέσεις μεταξύ διεθνών εμπειρογνωμόνων της εκπαίδευσης και κυβερνήσεων για την ανάπτυξη και τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών. Ας αναπτύξουμε μια κουλτούρα συμμετοχής των πολιτών, ώστε να είναι σε θέση να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα νέα ΜΜΕ, και ας στηρίξουμε τις χώρες ώστε να σχεδιάσουν προγράμματα σπουδών και εκπαιδευτικές μεθόδους.

Στη φετινή Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας, ας χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δημιουργικότητα για να προωθήσουμε αυτή την αποστολή. Ας εργαστούμε για να φέρουμε την εκπαίδευση για τη δημοκρατία σε όλους, και ιδιαίτερα σε εκείνες τις κοινωνίες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και τη χρειάζονται περισσότερο."

αναδημοσίευση από http://www.newsnow.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...