10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και οι πιθανότητες τους.


Θα δούμε άραγε στο μέλλον ανελκυστήρες που πηγαίνουν στο διάστημα, πτήσεις όπου απαγορεύονται τα παιδιά και ιπτάμενα αυτοκίνητα ή όλα αυτά θα μείνουν στη σφαίρα της φαντασίας και των κινηματογραφικών ταινιών;
Όταν ο Karl Friedrich Benz -ο «πατέρας» του αυτοκινήτου- παρακολουθούσε το πρώτο από τα αυτοκίνητά του να συναρμολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσε να προβλέψει την Bugatti Veyron, το 2θέσιο σπορ υπεραυτοκίνητο (supercar) υψηλών επιδόσεων.

Έτσι και σήμερα, πολλές προβλέψεις για το μέλλον στα ταξίδια, μπορεί να φαίνονται αστείες και υπερβολικές ή τουλάχιστον να αγνοούνται από πολλούς.
Ακόμη κι αν σας μοιάζουν απίστευτες τώρα, ακολουθούν μερικές προβλέψεις που έχουν γίνει από τους ειδικούς, σχετικά με το μέλλον του ταξιδιού. Το CNNGO, εξετάζει πόσο πιθανή είναι καθεμιά από αυτές και διάφορα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο χώρο.
Τα τρένα Maglev θα αντικαταστήσουν τα αεροπορικά ταξίδια
Πιθανότητα: 99%
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το Maglev είναι ένα γιαπωνέζικο τρένο μαγνητικής αιώρησης που κινείται με ταχύτητα που ξεπερνά τα 500km/h, αιωρούμενο λίγο πάνω από τις ράγες του, με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων. Έχει προβλεφθεί ότι αυτό το μέσο μπορεί τελικά να ξεπεράσει το αεροπλάνο ως νούμερο 1 επιλογή μετακίνησης.
Όπως λένε οι ειδικοί, τα τρένα υψηλής ταχύτητας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά αεροπορικά ταξίδια, κερδίζοντας το 90% των ταξιδιών Λονδίνου-Παρισιού, το 80% των ταξιδιών Μιλάνου-Ρώμης και το 95% των ταξιδιών Παρισιού-Λυών. Περιμένουμε τα τρένα υψηλής ταχύτητας να έχουν μεγάλες επιπτώσεις και για τα ταξίδια στην Κίνα, αλλά όχι τόσο πολύ σε άλλες χώρες. Φαίνεται ότι οι αμφισβητίες ανήκουν στο παρελθόν. Δεν είναι θέμα του αν, αλλά του πότε. Μια δεκαετία είναι ένα συντηρητικό χρονικό διάστημα.

Τα διαβατήρια θα περάσουν στο παρελθόν
Πιθανότητα: 80%
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η φράση «Μπορώ να δω το διαβατήριό σας, παρακαλώ;», είναι πολύ πιθανό να είναι αποτελεί σύντομα παρελθόν. Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιπ και τα βιομετρικά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων θα μπορούσαν να καταστήσουν τα συμβατικά ταξιδιωτικά έγγραφα άχρηστα. Επιλεγμένα σημεία εισόδου και εξόδου σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τεχνολογικά ενισχυμένες κάρτες ή ταυτότητες για τους ταξιδιώτες.

Το διάστημα θα γίνει προορισμός διακοπών
Πιθανότητα: 70%
Για τους πλούσιους, ένα ταξίδι στο διάστημα είναι ήδη εφικτό. Ο Ιταλο-Αμερικανός μεγιστάνας Dennis Tito, έγινε ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας», καταβάλλοντας 20 εκατομμύρια δολάρια για να ταξιδέψει μαζί με τη ρωσική αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2001.
Φωτογραφία: http://www.virgingalactic.com
Τώρα, εταιρείες όπως οι Virgin Galactic, XCOR Aerospace και Space Adventures, δίνουν την ευκαιρία και σε άλλους επίδοξους τουρίστες να ταξιδέψουν στο διάστημα. Ήδη δέχονται κρατήσεις για ένα ταξίδι κατά μήκος μιας υπο-τροχιακής πορείας τον επόμενο χρόνο. Μέχρι στιγμής, 500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον για επισκέψεις στο διάστημα. Το εισιτήριο κοστίζει 200.000 δολάρια για μια θέση στο διαστημόπλοιο Virgin Galactic. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο διαστημικός τουρισμός θα καταστεί δυνατός στο μέλλον, αλλά μόνο για λίγους.

Τα αεροσκάφη θα ταξιδεύουν χωρίς χειριστή
Πιθανότητα: 60%
Πιθανόν να έχετε ακούσει για μη επανδρωμένα τρένα, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Ακούγεται σαν τρέλα, αλλά είναι ακριβώς αυτό που υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές ότι θα συμβεί σε 50 χρόνια.
Ισχυρίζονται ότι όταν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα γίνουν ευρέως διαδεδομένα, οι πολιτικές πτήσεις χωρίς χειριστές, θα γίνουν πραγματικότητα. Άλλοι πάλι δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία τόσο πολύ, αλλά με την τεχνητή νοημοσύνη, όλα μπορούν να συμβούν.

Θα υπάρχει ξενοδοχείο στο διάστημα
Πιθανότητα: 50%
Φωτογραφία: http://orbitaltechnologies.ru
Εάν είστε από εκείνους που θα ταξιδέψουν στο διάστημα, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε ένα ξενοδοχείο, έτσι δεν είναι; Η ρωσική Orbital Technologies ( http://orbitaltechnologies.ru/ ), ισχυρίζεται ότι θα κατασκευάσει ένα διαστημικό ξενοδοχείο ή «Εμπορικό Διαστημικό Σταθμό» για τους πλούσιους τουρίστες του διαστήματος που είναι έτοιμοι να ξοδέψουν μια περιουσία για μερικές νύχτες στο διάστημα.
Το ξενοδοχείο –η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016- θα φιλοξενεί μόνο μέχρι επτά άτομα ταυτόχρονα και δε θα έχει… ντουζιέρες!

Τα αεροσκάφη θα έχουν διάφανες ατράκτους
Πιθανότητα: 40%
Φωτογραφία: http://www.airbus.com
Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, περιττό και λίγο τρομακτικό, αλλά η Airbus πέρυσι έδειξε πώς σχεδιάζει το αεροπλάνο του 2050.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν διάφανο το ανώτερο τμήμα της ατράκτου, τεχνολογία «holographic» για παιχνίδια και ιδιαίτερα καθίσματα. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η διάφανη άτρακτος δεν είναι δυνατή, ενώ άλλοι τη φαντάζονται ως δημιουργία της Αpple με το όνομα iPlane!

Θα υπάρχουν ιπτάμενα αυτοκίνητα
Πιθανότητα: 40%
Φωτογραφία: http://www.terrafugia.com/
Οι δρόμοι στη Γη θα μετατραπούν σε εναέριους; Αυτό ισχυρίζεται η αμερικανική εταιρεία Terrafugia ( www.terrafugia.com/ ), βασιζόμενη στο προϊόν της, Transition, ένα διπλής χρήσης, εναέριο όχημα- αεροπλάνο, που κοστίζει 279.000 δολάρια.
Η πρώτη παράδοση του οχήματος σε πελάτη, αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2012, αναφέρει η ιστοσελίδα της Terrafugia.
Ωραίο ακούγεται θεωρητικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μας θα ξοδέψουμε χρόνο, χρήματα και κόπο για να πάρουμε δίπλωμα πιλότου. Έτσι, οι ειδικοί δηλώνουν δύσπιστοι γι’ αυτήν την τεχνολογία.

Ανελκυστήρες στο διάστημα
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Πιθανότητα: 30%
Ένα λεπτό «συμβίωσης» μέσα στο ασανσέρ του γραφείου σας με το αφεντικό σας, σας φαίνεται «οδυνηρό»;
Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι 36.000 χιλιομέτρων, για μία εβδομάδα, με ένα διαστημικό ασανσέρ; Αυτό ισχυρίζεται πως θα κάνει η γιαπωνέζικη εταιρεία Obayashi Corporation (www.obayashi.co.jp/english/ ), το 2050.
Ο ανελκυστήρας θα μεταφέρει έως 30 άτομα στο ένα δέκατο της διαδρομής προς το φεγγάρι, θα ταξιδεύει με 200 χλμ. την ώρα και θα περιλαμβάνει μια πλατφόρμα για να θαυμάζει κανείς τη θέα.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως αυτό δεν είναι αδύνατο, αλλά μάλλον θα χρειαζόταν ένας δεύτερος Αϊνστάιν, για να προχωρήσει το θέμα προς υλοποίηση.

Πτήσεις όπου απαγορεύονται τα παιδιά
Πιθανότητα: 20%
Οι Malaysian Airlines, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι απαγορεύουν τα παιδιά κάτω των 12 ετών από ένα τμήμα του στόλου της των A380. Τα παράπονα των επιβατών για τη γκρίνια και τις φωνές των μικρών ταξιδιωτών, οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία, είχε απαγορεύσει νωρίτερα τα βρέφη από την First Class στα 747-400.
Αν όλες οι αεροπορικές εταιρείες ενεργούν με αυτό τον τρόπο, ίσως μελλοντικά οι πτήσεις να γίνουν πιο ήσυχες. Οι ειδικοί πάντως δε συμμερίζονται αυτή την πρακτική, οπότε το θέμα ίσως να μην προχωρήσει ή να υπάρχουν και οι 2 επιλογές.

Τα αεροσκάφη θα τροφοδοτούνται από ανακυκλωμένο μαγειρικό λάδι
Πιθανότητα: 10%
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, «στοιχειώνουν» τα αεροπορικά ταξίδια, οπότε η ανάγκη για οικολογικές λύσεις είναι επιτακτική. Μία από τις προτάσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα είναι η χρησιμοποίηση μαγειρικού λαδιού, αντί του καυσίμου. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες όπως οι Etihad, Lufthansa και KLM, πραγματοποιούν πτήσεις που λειτουργούν χρησιμοποιώντας ένα μείγμα συμβατικών καυσίμων και «βιοκαυασίμων». Όμως, υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια.
Η παραγωγή βιοκαυσίμων βλάπτει τα τροπικά δάση, προκαλώντας εκπομπές που επιφέρουν κλιματική αλλαγή και επηρεάζοντας τις τιμές των τροφίμων. Οπότε μοιάζει με φαύλο κύκλο.

αναδημοσίευση από http://www.clickatlife.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...