Πως να αντιμετωπίσετε το άγχος των προσωπικών σχέσεων


Οι προσωπικές σχέσεις αποτελούν κυρίαρχο στρεσογόνο παράγοντα. Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που μας αιφνιδιάζουν και μοιάζουν με αδιέξοδα, αισθανόμαστε αδύναμοι να τις αντιμετωπίσουμε, μας "ακινητοποιεί" το άγχος ή βρίσκουμε ακατάλληλες διεξόδους ώστε να αντεπεξέλθουμε στις περιστάσεις με αποτέλεσμα να μην λύνουμε το πρόβλημα αλλά να το καλύπτουμε προσωρινά συσσωρεύοντας όλο και περισσότερο άγχος στη ζωή μας.
Γάμος
Αντιμετώπιση: Η απόφαση ενός γάμου βάζει το άτομο και σε άλλους ρόλους που μέχρι τότε δεν είχε βιώσει και αυτό μπορεί να το αγχώνει. Ωστόσο όταν αποφασίζετε να δημιουργήσετε τη δική σας οικογένεια έχετε ήδη επιλέξει τον άνθρωπο που θεωρείτε κατάλληλο δίπλα σας. Ο γάμος ουσιαστικά είναι η θεσμοποίηση της σχέσης. Δεν υπάρχει λόγος να προκαταβάλλεστε από το άγχος. Να έχετε ως δεδομένο ότι αν υπάρχει αγάπη, εμπιστοσύνη, ασφάλεια, σεβασμός και εκτίμηση στο ζευγάρι τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο.

Εγκυμοσύνη
Αντιμετώπιση: Πολλές φορές η εγκυμοσύνη είναι ένα αγχωτικό γεγονός ίσως γιατί προετοιμάζει το ζευγάρι στους γονεϊκούς ρόλους. Ωστόσο αν η εγκυμοσύνη είναι το αποτέλεσμα μιας ώριμης απόφασης και η απόκτηση του παιδιού έρχεται για να ολοκληρώσει μία αρμονική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων τότε καλό θα είναι να εστιάσετε στα θετικά και να προετοιμαστείτε για τις ευχάριστες αλλαγές που πρόκειται να σας φέρει.
Νέο μέλος στην οικογένεια 
Αντιμετώπιση: Σίγουρα ένα παιδί φέρνει μεγάλες αλλαγές και επηρεάζει την οικογενειακή ατμόσφαιρα όποια και αν είναι αυτή. Αναλαμβάνοντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το γονεϊκό σας ρόλο θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε και όλα εκείνα τα θετικά και μοναδικά συναισθήματα που φέρνει η γέννηση ενός παιδιού.
Αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι
Αντιμετώπιση: Οι γονείς συχνά δυσκολεύονται όταν έρθει η ώρα τα παιδιά να φύγουν απ' το σπίτι. Καλό θα είναι να το αντιμετωπίζετε ως ένα ευχάριστο γεγονός, το παιδί αυτονομείται και παράλληλα δε χάνετε το ρόλο σας ως γονείς. Μπορείτε να συνεχίσετε να είστε δίπλα του, άλλωστε τα συναισθήματα δεν αλλάζουν, αυτό που μετρά είναι η συναισθηματική επαφή μεταξύ σας που σίγουρα δεν καθορίζεται όσο μένετε κάτω από την ίδια στέγη.

Καυγάδες με το σύζυγο/ συγγενείς
Αντιμετώπιση: Η θετική σύγκρουση είναι τίμια και αντικειμενική, όχι κακοήθης ενοχοποιητική και σκληρή. Η τίμια μάχη οδηγεί στην αυθεντικότητα της σχέσης και στην ισοτιμία. Τη σύγκρουση να ακολουθεί συζήτηση αρχίζοντας από τη αναγνώριση των θετικών του άλλου, την έκφραση της αγάπης και του ενδιαφέροντος γι αυτόν. Έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κρατηθεί η συζήτηση σε χαμηλούς τόνους και να διατηρήσουν οι άνθρωποι νηφάλια τη σκέψη. Περιορισμός της επίρριψης των ευθυνών, των αξιολογήσεων, των γενικεύσεων και των ερμηνειών είναι επίσης πολύ βοηθητικά στοιχεία.

Σεξουαλικά προβλήματα
Αντιμετώπιση: Συνήθως όταν μιλάμε για σεξουαλικό πρόβλημα μιλάμε και για πρόβλημα σχέσης. Σ' αυτή την περίπτωση χρειάζεται ν' αναγνωρίσετε το πρόβλημα, να το συζητήσετε με το σύντροφό σας και να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους που μπορεί να βοηθήσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι είναι ένα θέμα που έχετε αναζητήσει τη λύση του μέσα από τη σχέση αλλά δεν έχει βρεθεί, τότε καλό θα είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

Εξωσυζυγική σχέση
Αντιμετώπιση: Η εξωσυζυγική σχέση δεν πληγώνει μόνο τον απατημένο σύντροφο αλλά και τον άλλο Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα να αποκατασταθεί ο γάμος και η σχέση ακόμη και μετά από μία τόσο τραυματική εμπειρία, αν, αντί της ασυγκράτητης έκφρασης αρνητικών συναισθημάτων, υπάρξει διάλογος, αμοιβαία συγνώμη και κατανόηση, ανάληψη ευθυνών και γνήσια διάθεση και από τους δύο συζύγους.

Διαζύγιο
Αντιμετώπιση: Το διαζύγιο κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες και να ήρθε δεν παύει να είναι μία απώλεια και μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή του ατόμου. Χρειάζεται να μη φοβηθείτε τα συναισθήματά σας, αναγνωρίστε τα και βιώστε τα, πάρτε χρόνο και να βάλτε στόχους για τη ζωή σας.

Προβλήματα υγείας στο οικογενειακό περιβάλλον
Αντιμετώπιση: Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις δε βοηθάει το άγχος και ο πανικός. Με ψυχραιμία ακολουθείτε τις εντολές του γιατρού και είστε δίπλα στο δικό σας άνθρωπο όσο σας χρειάζεται και με τον τρόπο που εσείς μπορείτε.

Θάνατος συζύγου
Αντιμετώπιση: Ο θάνατος του συντρόφου είναι σίγουρα μία μεγάλη απώλεια, είναι το πιο επώδυνο αγχογόνο γεγονός. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική . Σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση - αν υπάρχουν παιδιά ή όχι, το οικονομικό κά. Σε κάθε περίπτωση το άτομο χρειάζεται να θρηνήσει για τον άνθρωπό του, χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει την καινούργια κατάσταση και ανθρώπους γύρω του που μπορούν απλά να τον ακούν. Σε καμία περίπτωση όμως δε βοηθάει η παραίτησή του από τη ζωή.

Θάνατος μέλους της οικογένειας/ φίλου
Αντιμετώπιση: Όλοι οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους βιώνουν το θάνατο κάποιου δικού τους προσώπου. Σ' αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος και η θλίψη κυριαρχούν. Σίγουρα είναι μία μεγάλη αλλαγή που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα υπαρξιακά μας ζητήματα. Ωστόσο είναι ένα γεγονός που δεν αλλάζει, θέλει χρόνο για να επεξεργαστούμε την απώλεια, να κρατήσουμε μνήμες απ' αυτό τον άνθρωπο και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.


Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...