Το καλό νέο της ημέρας: Εθελοντές στον αγώνα διακοπής του καπνίσματος

Στους δήµους Θέρµης και Θερµαϊκού της Θεσσαλονίκης, η τοπική κοινωνία οργανώνεται και ειδικοί επιστήµονες συµµετέχουν εθελοντικά, στη µεγάλη µάχη κατά του καπνίσµατος.
Tο κάπνισµα αποτελεί σήµερα την πρώτη αιτία νοσηρότητας, σε παγκόσµιο επίπεδο και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 5 εκατοµµύρια θάνατοι κάθε χρόνο, οφείλονται σε αυτό. Την ίδια ώρα, 7 στους 10 καπνιστές, σύµφωνα πρόσφατη έρευνα, δηλώνουν ότι επιθυµούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή τους συνήθεια. «Η χώρα µας, σύµφωνα µε το Ευρωβαρόµετρο, κατέχει τρία αρνητικά ρεκόρ σε σχέση µε το κάπνισµα», τονίζει ο πνευµονολόγος κ. Αθανάσιος Καπετανγιώργης: «Το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών (42%), το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών σε δηµόσιους χώρους (60%), αλλά και το υψηλότερο ποσοστό παθητικού καπνίσµατος σε οικογενειακό περιβάλλον (30%)».
Απέναντι σ’ αυτή τη θλιβερή πραγµατικότητα, ο Δηµοτικός Σύµβουλος Κωνσταντίνος Τιτέλης, ο Ψυχολόγος Λάµπρος Λαζούρας και ο Πνευµονολόγος Αθανάσιος Καπετανγιώργης, οργάνωσαν Ιατρείο Διακοπής Καπνίσµατος στον Δήµο Θέρµης (οδός Ταµβάκη 28, στο Γραφείο Κοινωνικής Επιχείρησης Θέρµης), για την υποστήριξη όλων αυτών που θέλουν, αλλά δεν µπορούν να το «κόψουν».
«Για να αντιµετωπισθεί αυτή η νόσος είναι σηµαντικό τα αντικαπνιστικά προγράµµατα να παρεµβαίνουν στο κοινωνικό περιβάλλον µε παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς. Στο Ελσίνκι τον Αύγουστο του 2003, στο Παγκόσµιο Συνέδριο ‘Κάπνισµα ή Υγεία’, ο Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας Leif Edvard Aaro, αναλύοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν σηµαντικά τις συνήθειες καπνίσµατος, επεσήµανε ότι η πιθανότητα να γίνει κανείς τακτικός καπνιστής διπλασιάζεται, αν η µητέρα, ο πατέρας ή τα αδέλφια του ατόµου καπνίζουν. Αν ο καλύτερος/η φίλος/η καπνίζει, τότε η πιθανότητα δεκαπλασιάζεται. Άλλοι προγνωστικοί παράγοντες, περιλαµβάνουν την πρόσβαση στα τσιγάρα και τον έλεγχο από τους γονείς», εξηγεί ο ειδικός.
Ο πνευµονολόγος, στο ιατρείο διακοπής καπνίσµατος προσφέρει στον ασθενή εξειδικευµένη ιατρική εξέταση, παρακολούθηση και εξατοµικευµένη θεραπεία, η οποία περιλαµβάνει τη χορήγηση υποκαταστάτων νικοτίνης ή φαρµάκων που δρουν στους νικοτινικούς υποδοχείς του Κεντρικού Νευρικού Συστήµατος. «Το ποσοστό επιτυχίας της παρέµβασης κυµαίνεται από 40%, όταν ο ασθενής δεν λαµβάνει τίποτα, φτάνει στο 65% µε τη λήψη φαρµακευτικής αγωγής και αγγίζει το 95%, στο συνδυασµό φαρµακευτικής αγωγής και ψυχολογικής υποστήριξης», σηµειώνει ο κ. Καπετανγιώργης.
Σηµαντική βοήθεια
Σε ανάλογη κίνηση µε αυτήν της Θέρµης προχώρησε και ο Δήµος Θερµαϊκού. Στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής εκστρατείας του δήµου, η εθελοντική οµάδα του δήµου και η δηµοτική αρχή δηµιούργησαν το «Κέντρο Στήριξης Διακοπής Καπνίσµατος», στο Περιφερειακό Ιατρείο των Νέων Επιβατών (Κοινοτικό Κατάστηµα Ν. Επιβατών). Εκεί, παρέχεται δωρεάν υποστήριξη για τους δηµότες από τους εθελοντές ιατρούς Κυριάκο Στεφανίδη (Γενικό Ιατρό– Επιµελητή Β ΕΣΥ – Κ.Υ. Μηχανιώνας), Χαρά Δηµητρούλα (Παθολόγο- Ιδιώτη) και Εµµανουήλ Βλαχογιάννη (Παθολόγο – Δ/ντής ΕΣΥ – Γ.Ν. Άγιος Παύλος).
«Η στήριξη για την διακοπή του καπνίσµατος και την απεξάρτηση από αυτό, µάς αφορά όλους. Η χρήση του καπνού αποτελεί κοινωνικό φαινόµενο. Οι καπνιστές σήµερα ξεκινούν τη συνήθεια αυτή, σε ηλικίες µικρότερες από το παρελθόν, κυρίως λόγω της διαφήµισης, που διαµορφώνει συγκεκριµένα πρότυπα προσωπικής, επαγγελµατικής ή κοινωνικής επιτυχίας. Ένα παιδί που µεγαλώνει σε περιβάλλον καπνιστών, έχει πάρα πολλές πιθανότητες να γίνει και το ίδιο καπνιστής. Είναι σηµαντικό ότι το 70-80% των καπνιστών θέλει να κόψει το κάπνισµα. Το 30-40% αυτών κάνουν τουλάχιστον µια τέτοια προσπάθεια το χρόνο», σηµειώνει ο Γενικός Ιατρός του «Κέντρου Στήριξης Διακοπής Καπνίσµατος» και Πρόεδρος Δηµοτικού Συµβουλίου του Δήµου Θερµαϊκού, κ. Κυριάκος Στεφανίδης.
Η βοήθεια που τα ιατρεία διακοπής καπνίσµατος προσφέρουν σε όσους θέλουν να απαλλαγούν από το κάπνισµα, είναι πολύ σηµαντική. Στα ιατρεία διακοπής, η αντιµετώπιση του καπνιστή είναι συστηµατική, πολύπλευρη και ολοκληρωµένη. Παρά το γεγονός, ότι οι Έλληνες καπνιστές καπνίζουν περισσότερο και έχουν µεγάλη εξάρτηση, το 50-70 % όσων καταφεύγουν σε ιατρεία διακοπής το κόβουν, και µάλιστα σχετικά εύκολα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόµη και µια απλή συζήτηση µε έναν επαγγελµατία υγείας, διπλασιάζει τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσµατος. Αντίθετα, όταν κάποιος κόψει µόνος του το κάπνισµα, το ξαναρχίζει, µέσα σε ένα χρόνο περίπου, σε ποσοστό 97%.
Ποια κίνητρα κάνουν τον Έλληνα να κόψει το κάπνισµα;
  • τα παιδιά στην οικογένεια. Οι ενήλικες αναγνωρίζουν πλέον τους κινδύνους από την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισµα.
  • λόγοι υγείας -συνήθως στα µεγαλύτερης ηλικίας άτοµα (άνω των 50)
  • οι καπνιστές ηλικίας 22-30 ετών αποφασίζουν την διακοπή, για τη βελτίωση της προσωπικής τους εικόνας και της σωµατικής τους αντοχής. Επιπλέον, αντιλαµβάνονται ότι δύναµη και «µαγκιά» είναι σήµερα το να κόψει κάποιος το κάπνισµα, παρά το να καπνίζει.
  • η εξοικονόµηση χρηµάτων. Με κόστος 150 -300 ευρώ το µήνα, ένας καπνιστής χρειάζεται 3.000 ευρώ το χρόνο ή και περισσότερα για την αγορά τσιγάρων.
πηγή: lifepositive.gr , φώτο από prlog.org
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...